Skip to main content

Hanske Brouwer

Trainers

Pranasara betekent in het sanskriet vitaliteit en dat is precies waar het binnen Hanske haar werk om draait. Ze helpt mensen die zijn vastgelopen, of dat nu in werk, in relaties of lichamelijk is. Met hen gaat ze via het lichaam aan de slag, zodat ze zich weer energiek, gezond en blij voelen. Dat doet ze als yogadocent in groepen, als yogatherapeut op individuele basis en door het geven van thema workshops.

“Dat vastlopen, dat heb ik zelf ook meegemaakt. Ik was al een tijd niet zo blij meer met mijn baan, toen ik ziek werd. Na lang zoeken kwam de diagnose: ziekte van Crohn. Ik voelde aan alles dat er naast een fysieke oorzaak, ook een mentale oorzaak was. Die wilde ik onderzoeken. Ik ontdekte dat de kunst van het verleiden, wat ik ooit zo leuk aan marketing vond, bij het bedrijf waar ik toen werkte was omgetoverd naar de kunst van misleiden. Dat paste zo niet bij wie ik was, dat ik het verschil letterlijk niet kon verteren.”

Hanske besloot te gaan leven in lijn met wie ze was, zei haar baan in de marketing op en ging zich volledig op de yoga richten. Inmiddels is de ziekte volledig in remise en hoeft ze geen medicatie meer te nemen. Hanske wist één ding vanaf dat moment heel zeker: Dit moesten meer mensen weten!

“Lichaam en geest zijn één. Onder andere ons autonome zenuwstelsel heeft een enorme invloed op hoe we functioneren. De nervus vagus heeft daarbij een hoofdrol. Deze kent drie systemen: ventraal, sympathisch en dorsaal. Wij kennen deze systemen allemaal en bewegen ons dynamisch hiertussen. Mensen die vroeg trauma hebben beleefd, komen soms vast te zitten in het sympatische systeem, waarin ze continue onder spanning staan of in de dorsale stand, waarbij ze zich volledig afsluiten en terugtrekken. In mijn werk help ik mensen door ontspanning of juist activatie weer in het ventrale systeem te komen.”

Hanske gelooft dat haar werk een noodzakelijke aanvulling kan zijn op de reguliere zorg en maakt zich hard om meer samenwerking tussen beide te creëren. Waar er in de reguliere zorg veel kunde is om acute problemen aan te pakken, kan Hanske juist goed helpen bij chronische klachten. Hoewel verandering een uitdaging kan zijn in het logge reguliere systeem, kijkt Hanske hier positief naar. “Verandering kost nu eenmaal tijd.”

Naast werk is er nog een grote passie in Hanske haar leven: dans. “Dans is voor mij een manier om mijn emoties te ontladen. Op de dansvloer kan ik een rol aannemen, mijn emoties uiten en op creatieve manieren op zoek gaan naar oplossingen. Als ik daarentegen wil opladen, kies ik juist voor stilte. Dan ga ik de natuur in. Luisteren naar de vogelgeluiden, het bos ruiken of kijken naar de glinstering van zonlicht in het water.”